torek, 8. oktober 2013

RAZSTAVA UMETNIŠKE SKUPINE "KUNTERBUNT"

Sredi septembra so nas obiskali prav posebni umetniki iz nemške dežele Saške. Jedro te umetniške skupine tvorijo osebe z motnjo v duševnem razvoju. Skupaj z asistentko, gospo Mandy Paatsch, ustvarjajo že več kot 5 let.

Prihajajo iz mesteca Bad Schlema, kjer živijo v manjšem zavodu, ki ga je ustanovila lokalna cerkev. Posebnost te skupine je, da so v njo vključene osebe, ki se niso zmogle vključiti v nobeno obliko delavnic, katere so jim bile v njihovem okrožju na voljo. Kar nekaj časa so tako s prostočasnimi dejavnostmi le "premoščali" čas med zajtrkom in večerjo, ko so se njihovi prijatelji vrnili iz delavnic. Potem pa so sami prišli z idejo in željo po umetniškem ustvarjanju. Mandy pravi, da jim je ona le sledila in da to počne še zdaj.

Njihova značilnost je, da ustvarjajo na nenavadnih materialih, ki jih mnogokrat poberejo kar na odpadu. Tako so skoraj mimogrede postali pomembni pričevalci lepote. Še posebno tiste, ki jo večina v družbi navadno spregleda ali se ji celo izogne in jo zavrže. Ob pogovoru z njimi smo presenečeni in veseli ugotovili, da smo v želji po oznanjevanju lepote in darov oseb z motjo v duševnem razvoju zelo povezani.

Prvotna razstava njihovih del na Barki je bila med 17. in 21. septembrom. Ker pa so se odločili, da nam razstavljene slike podarijo, bodo njihova dela postala del naše stalne delavniške likovne razstave. Lepo vabljeni na ogled!

In še eno vabilo. Na Barki želimo odpreti vrata tudi drugim ljudem, ki bi želeli razstavljati v naših prostorih. Morda ustvarjate sami ali poznate koga drugega, ki bi želel svoja dala deliti z drugimi. Pa brez skrbi, umetniška dela bomo vedno vrnili. Darilo skupine "Kunterbunt" je bolj izjema kot pravilo :)


Klemen Kastelic

foto Stane Grandljič

foto Stane Grandljič

foto Stane Grandljič

foto Stane Grandljič

foto Stane Grandljič

Ni komentarjev:

Objavite komentar