četrtek, 5. oktober 2017

VEČNE ZAOBLJUBE SESTRE FRANCISKE


Sobota, 16.september, zjutraj. Dobili smo se v naši Sončni hiši, Tomaž, Marinka, Oksana, Slavko in moja malenkost. Dan se je začel čemerno, sivo, hladno in deževno. Z našim lepim novim kombijem smo odrinili na dolgo pot, v Bosno, v Sarajevo, k Sestri Franciski.
Pot se je vlekla. Kljub postankom so nekateri med nami postajali nestrpni, neučakani. Ko smo prečkali državno mejo in zapeljali na bosansko ozemlje, se je kot že tolikokrat prej oglasila Marinka: "No, kje je zdaj Franciska, zakaj je zdaj ne vidimo, saj smo že v Bosni?! Bosna ni za mene, je predaleč! Nazaj bi šla raje z letalom..."
V večernih urah smo končno prišli na cilj. Presenečeni nad vremenom smo izstopili iz kombija, Sarajeva poletje še ni zapustilo. Sestre Franjevke (s.Kata, s.Ljubica, s.Gracia, s.Lidija, s.Celina..., še posebej pa naša Franciska), so nas pričakale z vsem svojim gostoljubjem, veseljem in tudi z okusno večerjo. Namestili smo se v udobnih apartmajih njihovega novega samostanskega poslopja.
Nedelja je prinesla svečani dogodek – večno zaobljubo Sestre Frančiške. Pražnje oblečeni smo prisostvovali veličastnemu dogodku, sestra je zaobljubo izrekla v sarajevski katedrali, mašo pa je daroval sam škof. Popoldne smo praznovali v samostanskem poslopju, jedli, pili in peli.
V ponedeljek smo obiskali samostan Šolskih sester Franjevk v Varešu. Bili smo toplo sprejeti. V samostanu poleg sester prebiva 24 otrok (socialno ogroženih, zapuščenih...). Sestre so nam razkazale prostore samostana, spoznali pa smo tudi tam živeče otroke. Preživeli smo krasen, emocionalno nabit dan, ki ga nikdar ne bomo pozabili.
Pa je prišel torek, dan slovesa. Težko smo se ločili, saj so se med nami kljub kratkem času, ki smo ga preživeli skupaj, stkale pristne prijateljske vezi. Marsikatera solza je spolzela po licu.
Nikoli ne bom pozabila sarajevskih in vareških sester Franjevk, spomin nanje me navdaja s toplino in ljubeznijo.
Hvala s.Franciski za povabilo in vse kar je storila za nas in hvala Barki, da nam je omogočila obisk v Sarajevu.
zapisala Alenka R.
foto







 

Ni komentarjev:

Objavite komentar